OrganiseratKaos

Information

This article was written on 21 Jul 2009, and is filled under telefoner.

Current post is tagged

, , , ,

”Smarta” telefoner är inte smarta nog… än.

I Europa och då framförallt i Sverige så brottas för tillfället tre stycken mobila operativsystem med varandra. Vi har iPhone OS, Windows Mobile samt Android. (Det är här nästan meningslöst att räkna med Blackberry eftersom de har en skrattretande liten marknadsandel här uppe i norr) Och i slutet av året eller i början av nästa år så släpps den första telefonen med Palms WebOS i Europa.

Den gemensamma faktorn bland de här operativsystemen är att de inte är så bra som de skulle kunna vara. Windows Mobile är utdaterat och gammalt. iPhone OS är instängt och begränsat. Android är långsamt och fult. Och i WebOS kan man inte gräva sig särskilt långt ned i hårdvaran för att göra krävande- och grafiska applikationer.

Man får ju anta att det jobbas febrilt på de olika företagen på just de här tillkortakommandena och än så länge så verkar det som att Palm och Apple ligger i framkanten. Apples problem är ju dock deras instängdhet och jag spår att det är just detta som kommer ställa till problem för deras operativsystem. För att kunna yrka på en ordentlig mobil användarupplevelse så krävs det dels ett operativsystem som kan hantera mer än en sak samtidigt och dessutom att programmen som körs på operativsystemet kan prata med varandra.

Detta är iPhonens huvudsakliga problem. Program måste alltid vara aktiva när de körs. (Vilket i realiteten innebär att man exempelvis inte kan utveckla en musikapplikation som spelar musik medan du gör annat på telefonen eller en applikation som utför diverse saker baserat på din position) Program på iPhonen kan heller inte ”prata” med varandra. (Man kan med andra ord exempelvis inte tillverka en streckkodsläsare som prisjämförelseprogram kan använda sig av) Detta innebär i förlängningen att allt måste vara inbäddat i ett och samma program, inga program (förutom apples egna) kan utbyta information mellan varandra.

Android har mycket av funktionaliteten som saknas i iPhone OS men saknar telefoner som orkar bära upp det. De telefoner som finns ute på marknaden idag är lite, lite för slöa. Det är inte mycket extra kraft som krävs. Android saknar också finishen som återfinns i iPhonen och i Palmen men tack vare öppenheten i systemet så kan vem som helst pilla ihop ett nytt grafiskt gränssnitt. (Detta har dock inte hänt än)

Jag har inte testat Palms WebOS själv men jag har studerat det i detalj och vad jag kan se så är dem de första att klura ut smarta lösningar på dessa problem. Eftersom jag inte lekt runt med det själv så vågar jag inte kasta ur mig mer om hur operativsystemet känns eller hur det är att arbeta med det. Man kommer dock inte undan att det är på Palms planhalva som det händer grejer för tillfället. Men det kan ju å andra sidan bara vara nyhetens behag, vad vet jag?

Fotnot: Tills det att Microsoft tagit sig i kragen så orkar jag inte räkna upp dess svagheter av rädsla för att nöta ut tangenterna på laptopen.

Kommentarer inaktiverade.

OrganiseratKaos

Recent articles

  • Visitkort i Evernote30 Jan 2011
  • Inköpslista i RTM09 Okt 2010
  • Awesome Drop20 Sep 2010
  • Stämpla dina Androidvänner03 Sep 2010
  • Skicka sidor till datorn från Android01 Sep 2010

Recent comments