OrganiseratKaos

Information

This article was written on 22 Jul 2009, and is filled under webbläsare.

Current post is tagged

, , , , ,

Vikten av öppna format på webben


Det pågår nu en debatt över vilket videoformat som skall användas i den ”nya” video-taggen (som jag använder här ovanför). Det står främst mellan två olika format som skall ersätta flash för video som är något av en defacto-standard för webbvideo idag. Målet är att det skall bli lika simpelt att länka till video som det är att länka till bilder.

Detta är egentligen inget som angår användare av webbsajter, så länge de har en modern webbläsare så kommer saker och ting flyta på som vanligt. Förutom att video troligtvis kommer strömma lite smidigare än vad det brukade göra.

Men det innebär mycket för den öppna och fria webben. Tanken är att ingen skall ha ”patent” på något så viktigt som att visa video på internet. På så sätt garanterar man att video på nätet alltid kommer att kunna visas. Även om patentinnehållaren skulle gå i konkurs eller om de bara skulle sluta med den teknologin de byggt.

De två formaten som det står mellan är H264 och Ogg. I h264s läger står Google och Apple. Två stora spelare på mediafronten då google äger Youtube och Apple har i första hand sina iPods och iPhones.

I oggs läger står í huvudsak den ideella organisationen Mozilla men även Wikimedia och Opera står bakom ogg.

Rent tekniskt så är h264 en bättre teknologi (vissa menar på att den är ”betydligt” bättre men det är inget som vanliga användare skulle märka av) men den är endast marginellt bättre. Största fördelen som h264 har är att den är så vitt spridd, de allra flesta mobiltelefoner har hårdvarustöd för h264 vilket innebär bra uppspelning och längre batteritid under videouppspelning på mobila enheter.

Nackdelen med h264 är att det är besudlat med patent vilket innebär att det fortfarande inte är helt fritt. Det kostar med andra ord licenspengar för att ha stöd för h264 i sin webbläsare.

Oggs största fördel är att det är helt patentfritt med andra ord också licensfritt vilket innebär att vem som helst kan implementera stöd för ogg på sina enheter, i sina webbläsare eller i sina videouppspelare.

Rent kvalitetsmässigt så håller det i princip samma klass som h264.

Största nackdelen är att det finns väldigt väldigt få enheter på marknaden som har hårdvarustöd för ogg. Samt det faktum att man inte vet hur utvecklingen kommer se ut i framtiden. Det kan mycket väl bli så att man måste ta patent på en del teknologier för att kunna skydda dem och även rädslan över att behöva kränka andras patent.

Vad som verkar hända nu är att det inte skall specificeras vilket codec som skall användas utan det landar på den som lägger upp det. Vilket i förlängningen kommer leda till att man behöver lägga upp sitt material i flera olika versioner. En oggversion och en h264.

Frågan vi måste ställa oss är dock om webbens teknologier skall vara öppna eller stängda. Det finns fördelar och nackdelar med vilken väg vi än väljer att gå. Fördelen med den öppna vägen är att vem som helst kan hjälpa till att lösa problemen som dyker upp.

Kommentarer inaktiverade.

OrganiseratKaos

Recent articles

  • Visitkort i Evernote30 Jan 2011
  • Inköpslista i RTM09 Okt 2010
  • Awesome Drop20 Sep 2010
  • Stämpla dina Androidvänner03 Sep 2010
  • Skicka sidor till datorn från Android01 Sep 2010

Recent comments