OrganiseratKaos

Information

This article was written on 09 Sep 2009, and is filled under telefoner.

iPhone är inte smart på riktigt, punkt.

När folk talar om iPhone så är det allt som oftast i någon slags lyrisk ton om att det är telefonen som skall rädda världen från ”alla andra” telefoner.

Jag ser dock bara ett medelmåttigt operativsystem med snyggt skal och bra utvecklingsverktyg. Det är dock ett system som verkar ha stagnerat lite i utvecklingen och inte hängt med människors behov av multi-tasking.

Just avsaknaden av multi-tasking torde bli smärtsamt uppenbart, för många som tidigare inte förstått vad det inneburit, nu när Spotify släppt sin eminenta musikapplikation för mobila plattformar.

Betänk följande scenario: Man sitter på bussen, lyssnar på en schysst låt på spotify och så får man ett sms (det kan hända). Vad man nu möts av är en notifikationsruta som blockerar hela skärmen och ger en två val. Svara eller stänga ned notifikationen. Eftersom man inte gör något vettigt så vill man svara på meddelande (också ett inte allt för otroligt scenario), men när man trycker på svara så stängs musiken av och man tas till meddelandeapplikationen.

Apple kommer runt detta lilla problem på ett synnerligen elegant sätt genom att kalla det en feature. Genom detta så får de en hel armé av samma ”rädda världen”-människor att försvara deras beslut.

Den andra riktiga dealbreakern är brist på ett vettigt notifikationssystem. Det är allt eller inget. Antingen de fruktansvärt påträngande popup dialogerna där man måste bestämma, där och nu, om man vill agera på ett meddelande. Stänger man ned meddelandet så måste man sedan leta upp det i rätt applikation. Alternativet är att strunta i popuperna men då måste man då och då scrolla bland sina hemskärmar för att se om det pluppat upp en fin siffra på någon ikon.

Hade alla program fått tillgång till att slänga upp en liten notifikationsikon uppe bredvid klockan så hade problemet varit löst. Då hade man inte behövt jaga runt bland hemskärmarna efter nya notifikationer.

Detta är ett par av iPhones alla nackdelar men nog med iPhone-hat nu. Det är en bra plattform, särskilt för utvecklare. Men Apples nuvarande strategi och ställning har stora implikationer på användarflödet hos konsumenterna.

blog comments powered by Disqus
OrganiseratKaos

Recent articles

  • Visitkort i Evernote30 Jan 2011
  • Inköpslista i RTM09 Okt 2010
  • Awesome Drop20 Sep 2010
  • Stämpla dina Androidvänner03 Sep 2010
  • Skicka sidor till datorn från Android01 Sep 2010

Recent comments